Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra FNRS. Professioneel met paarden.
Ruiter- en menopleidingen

Wie zich aansluit bij de FNRS kan gebruik maken van de ruiteropleidingen van de FNRS en KNHS. Er zijn opleidingen op het gebied van dressuur, springen, buitenrijden en mennen maar bijvoorbeeld ook op het gebied van voltige en carrouselrijden.

manege-4.png
1
Dressuur

Dressuur is eigenlijk waar iedereen mee begint. Dat weet u als manege-eigenaar als geen ander. Hebben ruiters de basis een beetje onder de knie dan kunnen ze mee gaan doen met de F-proeven en de bronze en/of zilveren opleiding, die in niveau oplopen van F1 tot en met F20 en B en L. Er worden voorgeschreven figuren gereden in de rijbaan in stap, draf en galop. De handboeken Brons en Zilver (verkrijgbaar via sportaanbiedersdesk@knhs.nl ) worden gebruikt als leidraad en voor theorie-examens. 

1
Vaardigheid

Bij de vaardigheidsproeven (Va Proeven) ligt de nadruk op het verder ontwikkelen van balans, behendigheid en de samenwerking met het paard. Bij vaardigheid wordt geleerd om over balkjes te stappen en te draven, tussen poortjes door te rijden, te slalommen en over een klein obstakeltje te springen. Informatie over vaardigheid staat in de handboeken Brons en Zilver (verkrijgbaar via sportaabiedersdesk@knhs.nl ).

1
Springen

Wie de dressuur en vaardigheid onder de knie heeft en zich verder wil ontwikkelen in het springen, kan deelnemen aan de de S Proeven. Deze variëren van 30 tot 90 centimeter. Er wordt onder andere gekeken naar de houding en zit en de manier waarop gereden wordt. De informatie over springen staat in het FNRS Handboek Brons en Zilver (verkrijgbaar via sportaanbiedersdesk@knhs.nl ).

1
Carrousel

Voor wie het leuk vindt om een carrouselgroep op te richten op zijn bedrijf en ruiters de basis van het carrouselrijden bij wil brengen is het FNRS Handboek Leer carrouselrijden met plezier geschreven. Hierin staat alles over de basis van het carrouselrijden en ruiters kunnen opgaan voor hun Diploma Carrousel 1 en 2. De carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters. Officiële wedstrijden worden uitgeschreven door de Verenigde Carrouselclubs Nederland (VCN). Hieraan kunnen alleen FNRS Ruitersportcentra meedoen. 

1
Buitenrijden

Wie met een paard de natuur in wil, leert bij u stapsgewijs hoe je dat veilig kunt doen. Naast de verkeersregels brengt u ruiters bij hoe ze  buiten in het bos, de duinen of op het strand met een paard moet omgaan. De opleiding Haal je Ruiterbewijs met plezier is verdeeld in drie delen, namelijk Certificaat buitenrijden 1, 2 en het Ruiterbewijs. Bij deze ruiteropleiding hoort het Handboek Haal je Ruiterbewijs met Plezier en Paard&Welzijn. Voor deze opleiding kunt u de boeken bestellen via de webshop van Medieboekservice, www.mediaboek.nl .

1
Mennen

De opleiding Haal je Menbewijs met plezier leert een beginnende menner op een veilige en verantwoorde manier, stap voor stap de kunst van het mennen. Leren omgaan met paarden en het plezier in de opleiding staan centraal. De menopleiding is onderverdeeld in drie onderdelen, waarbij het Menbewijs behaald wordt na het afronden van het laatste onderdeel. Bij deze menopleiding horen de boeken Haal je Menbewijs met plezier en Paard&Welzijn. Ondernemers gebruiken het handboek Haal je menbewijs met plezier als leidraad.

1
Voltige

Voltige is het uitvoeren van gymnastische oefeningen op een stappend of galopperend paard. Veel ondernemers zetten voltige ook in op hun bedrijf om beginnende ruiters vertrouwder te maken met paarden en hun beweging. Voor bedrijven die een stapje verder willen, zijn er Voltige Proeven ontwikkeld. Een beknopte uitleg van voltigefiguren is te vinden in het FNRS Handboek Leer paardrijden met plezier. Ondernemers die wedstrijdmatig willen voltigeren kunnen terecht bij de voltigevereniging van de KNHS.

1
Western

Op een aantal FNRS Ruitersportcentra worden westernlessen gegeven. In wedstrijdverband worden de speciale W Proeven gereden. Over western is nog geen speciaal FNRS handboek uitgegeven.

1
KNHS

Op de site van de KNHS is meer informatie te vinden over verschillende ruiter- en menopleidingen. Heeft u na het bezoeken van de KNHS site nog vragen?

Dan kunt u altijd contact opnemen met de Ondernemersdesk.